.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Programa de la Processó del Silenci 2011

La Processó del Silenci d'Ontinyent és organitzada per la nostra Confraria de la Soledat junt amb la de l'Expiració. Des de l'inici de la mateixa, ara fa nou anys, hem procurat editar uns programes, segons les nostres possibilitats, que combinaren la informació i el disseny. En els darrers anys, el fet de la formalitat ha anat a càrrec del dissenyador i fotògraf Juanjo Alcaide, qui, enguany, ha emprat unes magnífiques fotografies de Juan Torres per tal d'editar el treball. Hem editat un total de 1000 exemplars que ja s'estan distribuint.

La portada ja la coneixeu, és el cartell que fa pot temps vos presentàvem. Poc a poc, anirem copiant-vos ara els textos que hem publicat i mostrant les imatges que els acompanyen. I farem també una fe d'errades perquè, entre unes coses i altres, hem consignat un error en la desfilada confrarial.





En obrir la portada podem trobar una imatge de l'Andador de la Soledat, el senyor Vicent Guerola, que sosté la seua torxa, a l'espera del començament de l'acte. L'acompanyen uns versos del nostre confrare Moisés Llopis i Alarcón,  que dedicà a la Confraria en el nostre 400 aniversari.







Tot seguit, trobem l'itinerari previst per a la nostra desfilada penitencial:
La Processó del Silenci començarà a partir de la mitjanit del Dijous Sant, quan entrem ja en el Divendres de la Mort del Senyor, una vegada haja conclós el Via Crucis de la Parròquia de l’Assumpció i s’apaguen els fanals del barri de la Vila.

El recorregut és el següent: plaça de Sant Roc, carreró del Palau i Fossaret. Plaça de la Vila, carrer de l’Església, carrer Major de la Vila (Plaça de Sant Pere de Verona i carrer de la Trinitat), carrer Banyes o dels Hams (Roses), plaça de Dalt (Major), carrers de la Magdalena i del Regall, pujada del Fossaret i plaça de la Vila. Conclou la processó dins de l’Església de l’Assumpció de Santa Maria, on s’hi accedeix per la Porta de les Dones. Es tanca l’acte amb unes paraules i un prec dirigit pel Consiliari o Prior de les confraries organitzadores.

Acompanya el text el dibuix del barri de la Vila que ens va fer ja fa uns quants anys el nostre macip, Sergi Gómez i Soler. Així mateix, i vora l'escut de cadascuna de les confraries organitzadores, podeu trobar el correu electrònic i el blog propi, per si voleu visitar-nos i conéixer el nostre funcionament.






Tot seguit, hi ha una menuda explicació de quines són les confraries organitzadores.


Cofradía del Cristo de la Expiración y Nuestra Señora del Patrocinio:

Esta confraria, nascuda el 1963, processiona en la desfilada del Silenci la imatge del Crist de la Misericòrdia. El Crist és venerat a l’església de l’Assumpció, i va ser tallat per a esta entitat per l’escultor Carlos Román el 1981. Dins la Setmana Santa ontinyentina, este Crist, conegut com “El Rúbio”, només ix als carrers en la present ocasió. Les figures devocionals del Crist de l’Expiració i la Mare de Déu del Patrocini prenen el seu relleu el Divendres Sant, en la processó matinal des de l’Ermiteta de la Concepció, la seua seu, i en la del Sant Soterrament.


Lloable Confraria de la Soledat
La imatge de la Mare de Déu en la seua Soledat és propietat dels ontinyentins a través del seu Ajuntament. Va ser tallada per Marià Benlliure i Gil el 1944 a petició del consistori, que és el responsable de l’advocació des de 1796. La tradició devocional ve encara de més lluny, concretament de 1610, que és quan va ser fundada la Confraria històrica. Per això, des de la passada Setmana Santa, l’actual Confraria de la Soledat, -represa el 1999-, ha vingut commemorant el Quart Centenari de la presència de l’advocació de la Soledat als carrers d’Ontinyent.




I tot seguit, en desplegar del tot el programa, trobem el protocol i l'ordre, junt a unes senzilles recomanacions.

Protocol i ordre

Tots els participants (amb l’excepció de les confraries organitzadores), s’agruparan en la plaça de Sant Roc, d’on eixiran en desfilada pel carreró del Palau i el Fossaret, per arribar a la plaça de la Vila.

Inicia la desfilada l’Andador de la Soledat, acompanyat per tambors sords.

En arribar davant de la Porta de les Dones o del Bon Pastor, els esperen el President i el Majordom de Processó de l’Expiració i el Clavari i el Macip de la Soledat. L’Andador de la Soledat demanarà permís per començar la processó. En assentir els caps de les confraries, el Majordom i el Macip faran tres colps amb una maça a la porta del temple. Esta s’obrirà per deixar eixir la Creu de Guia de l’Expiració, que acompanyarà l’Andador de la Soledat en tot el recorregut processional.

- En primer lloc, desfilaran aquells fidels no confrares ni germans que ho desitgen, amb cera o torxa, i al darrere aniran aquells confrares i confraresses que no duen vesta ni ròssega.

- Confrares del Nostre Pare Jesús Natzaré.
- Sant Pere i Sant Joan de la Palma.

- Confrares dels Assots a la Columna i portadors dels coixins amb les cadenes, els claus de Crist i la corona d’espines de Jerusalem.

- Confrares del Sant Sepulcre.

- Judes.

- Confrares de l’Oració de l’Hort amb Pilat i el jove Criat, i amb els Penitents amb cadenes.

- Confrares de la Dolorosa, amb dos penitents que arrosseguen creu.

- Germans de la Santa Faç, amb el figurant de Jesucrist, amb creu i coronat d’espines, guardat pels soldats romans.

El Macip de la Soledat entrarà a l’església per acompanyar el personatge de la Dona Verònica, qui aproparà al rostre del penitent la tela en què hi ha dibuixat la Faç de Jesús i el desplegarà.

- Confrares del Crist de la Palma.

- Germans de l’Ecce Homo, Confraria degana d’Ontinyent, amb Maria Magdalena.

- Germans i Confrares de l’Expiració, que eixiran des de dins del temple tot acompanyant el seu Crist de la Misericòrdia, dut horitzontalment pels germans, custodiats per soldats romans i seguit per tambors.

- Confraresses i Confrares de la Soledat i convidats d’esta confraria, que acompanyen la imatge, duta a muscles pels portadors.

- Tambors i presidència de la Processó: Consiliari o Prior de les confraries organitzadores, els convidats per les confraries i el President de l’Expiració amb el Clavari de la Soledat.

En concloure la Processó, els organitzadors conviaran els participants i el públic a una xocolatada..

Recomanacions

En la processó, són convidades a participar totes aquelles persones que ho desitgen. Els preguem que respecten escrupolosament les recomanacions dels organitzadors. Així, si no duen vesta ni ròssega, caldrà que es situen al principi de la processó. Cal que s’agrupen en la plaça de Sant Roc i partisquen des d’allí. Per evitar problemes i enrenous, no es permetrà l’accés des de qualsevol altre lloc del trajecte.


Els germans i confrares que vulguen vestir les vestes de les seues confraries pròpies no duran capa ni cucurulla, però sí el caputxó posat. Es prega encaridament que no duguen el cap descobert i que porten un calcer correcte.


Es prega als assistents que guarden el màxim silenci i respecte, especialment dins del temple de l’Assumpció i mentre estiguen presents les imatges. Així mateix, demanem que deixen lliure el pas en els llocs més estrets del recorregut, com són l’accés al carrer de l’Església i a la plaça de Sant Pere de Verona.

 
 
I en tornar a doblegar el programa, es tanca aquest amb la contraportada. Sobre la porta del Fossaret de l'església de l'Assumpció, plateresca, hi ha els logotips dels organitzadors i dels col·laboradors en la Processó.
 
 
 
I la fe d'errades promesa.
Una vegada en imprempta el fullet, ens vàrem adonar que hi havia un error molt greu, ja del tot incorregible i que ens dol sobremanera. Hi ha dos confraries participants en la desfilada que no havien estat afegides. No apareixien ni la Confraria del Sant Sepulcre ni la del Crist de la Palma. Hem marcat el seu lloc processional en la present informació, .
 
Per aquest motiu, els demanem disculpes.