.

.

.

.
.


.

.
.
.

dissabte, 13 de febrer del 2010

Ja està ací la Quaresma del 400 aniversari!



Com que el pastís no eixia del forn i l'abadejo no sabia on l'havia guardat dins el seu rebost, la Vella Quaresma ha arribat amb retard enguany, però no passa res, que encara té temps, molt de temps, per enfrontar-se amb mossén Carnestoltes. Mentrestant, tota riallera, ens du una bona "tortà" d'ametla per tal de celebrar els nostre 400 aniversari.
Enguany, el nostre macip ens ha dibuixat una Vella Quaresma ben riallera. Com fa tant de fred que no para de nevar i nevar, té les galtes vermelles i el cabell cendrós. Amb les seues set sabates, ha arribat desseguida a ca la Soledat, i ens espera a tots per tal que se l'enduguem a casa i la fem usar. Recordeu, cal pintar-la i retallar-la per penjar-la després d'una finestra i cara cap el carrer. A cada dissabte per la nit -els teniu marcats al quadre que acompanya la versió que fem en paper- cal arrencar-li un peuet. Si la usàrem a l'escola, ho faríem cada divendres. En arribar la Setmana Santa a l'escola i Pasqua Florida arreu, serà quan li llevem la darrera pateta.
Recordeu que en eixe moment, tal i com diu la tradició, cal trencar-la per tal de tindre sort en tot l'any. Nosaltres vos convidem a cremar-la a la Plaça de la Vila d'Ontinyent en la nit del 3 d'abril, la Nit dels Panderos. Si vos animeu...!
Com fem ja des de fa un fum d'anys, totes les escoles ontinyentines tindran la seua Vella Quaresma, editada per la nostra Confraria i impresa als obradors de Cambra, al Pla de Sant Josep d'Ontinyent. Però si alguna escola valldalbaidina ens en demana, allí que anirem a portar-la, que bé sabeu que esta tradició està estesa més enllà dels límits d'Ontinyent i és molt estimada a la nostra Vall Blanca. Els qui sou de més lluny, la podreu baixar d'ací mateix, que l'Internet ens du eixe tipus d'avantatges...
Sí que vos demanem, com fem sempre, que si la usàreu, per favor, que ens ho diguéreu per tal de registrar on de lluny duen la Quaresma nostra eixes set ràpides cametes. Sempre ens és una il·lusió saber que es reparteix en llocs que ni imaginem, i que la nostra il·lusió i alegria s'encomana a gent que no sabem però que, en compartir-la, ja són amics.
I ara, ací teniu els versets que acompanyen la versió escolar:


Ben contenta i molt feliç arriba de nou la Vella
enguany ens porta un pastís ben dolcet, i l’ha fet ella
perquè vol felicitar la Soledat d’Ontinyent
que acompleix quatre-cents anys. I a tota la seua gent
un regal els du amagat. Què serà?, què no serà?
Abadejo o bacallà!?

Ha vençut a Carnaval i encara canta amb més ganes
i el seu regne durarà un poc més de set setmanes
Si la pintes quedarà ben preciosa, què no ho veus?
No t’oblides de tallar una ratlleta entre els peus!
Penja-la del finestral sempre de cara al carrer
quan arribe el dia de Cendra, o si no, un dia proper...
Cada dissabte a la nit, o el divendres a l’escola
ves tallant peu a peuet, i en arribar l’últim, vola!
Del que queda de l’hivern t’anirà dient la mida,
si de vacances estàs o ha arribat Pasqua Florida!


I ací teniu també les dates de tallament dels peuets pel 2010:

Penjament dels vidres 17 de febrer
Primer peuet 20 de febrer
Segon peuet 27 de febrer
Tercer peuet 6 de març
Quart peuet 13 de març
Cinqué peuet 20 de març
Sisé peuet 27 de març
Seté peuet i crema 3 d’abril

Esperem que vos agrade i que ho passeu molt bé amb este renovellament d'una tradició que és tan i tan antiga!