.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimecres, 6 de febrer del 2008

Cicle de conferències sobre religiositat popular a Ontinyent


El passat dia 17 de febrer es va tancar el cicle de cinc conferencies que, en els darrers tres mesos, havia organitzat la Junta de Germandats i Confraries de Setmana Santa d'Ontinyent per a tots els confrares de la nostra ciutat.

En esta ocasió, el responsable del cice va ser el rector de la parròquia de Santa Mònica de València, mossén José Jaime Brosel Gavilà, Doctor en teologia per la Universitat Pontifícia Salesiana de Roma, autor de la tesi doctoral "La muerte y resurrección de Cristo en la religiosidad popular valentina" i, enguany, pregoner de la Setmana Santa de la ciutat de Gandia.

En les diferents sessions del cicle impartit, ens explicà com, des de l'estudi de la religiositat popular, s'ha desapegat la gent del vincle més directe, que és el lloc d'oració o els mateixos temples, o com les persones som capaços d'anar a pregar a un Crist mort i passar per davant d'un Crist viu i no fer ni el més mínim cas. Per més que sabem que és la mateixa persona, no ens atrau el mateix moment de passió o la mateixa advocació. La simple bellesa d'una talla ens inspira o retrau més en el moment de l'oració.

També es va fer ressò del fet de la catequesi, del seu significat com a paraula, l'educació sobre el que fas, tot i entenent així que la llavor de les confraries al carrer és una forma més de catequesi.

Per José Jaime Brosel, la oració és un element de gran importància, siga feta en grup o bé individualment, i més en associacions setmana-santeres.

Els resultats del cicle han sigut ben positius. El conferenciant ha estat molt amé i ha primat la participació dels assistents, tot i provocant la nostra reacció amb preguntes directes i interessants. Des d'ací, volem donem les gracies a mossén José Jaime per haver tingut la deferència d’haver-se traslladat cadascun dels dies fins Ontinyent i que ens haja cedit una part del seu treball, de la seua voluntat d'educació.