.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimecres, 9 d’abril del 2014

Ha mort l'escultor Josep Maria Subirachs



El Dilluns de Passió va faltar a Barcelona el prestigiós escultor Josep Maria Subirachs i Sitjar després d'una llarga malaltia. Entre la seua obra, prolífica i ben interessant, destaca sobretot la façana de la Passió de la basílica de la Sagrada Família barcelonina. 


D'aquesta façana tan sorprenent com també en el seu temps polèmica, la nostra Confraria de la Soledat va prendre un element per tal d'acompanyar i definir un dels personatges processionals del Silenci de Dijous Sant, potser també un dels que goja de major personalitat: Judes. 
En la imatge superior podeu trobar com interpretà Subirachs l'episodi bíblic del bes de Judes a Jesucrist. A la vora hi ha el quadrat màgic que el nostre Judes ostenta gravat a la bossa de tela on simula dur les trenta monedes per les què havia venut el seu mestre.
 


El "quadrat màgic" de Subirachs, com tots aquells que s'han usat en l'art, és una disposició de nombres en una taula quadrada de manera que la suma dels seus components per fileres, columnes i diagonals siga la mateixa, una xifra dita "constant màgica". Aquest joc matemàtic de la Sagrada Família suma sempre 33, l'edat de Crist en la seua Passió.
Per la simbologia de les xifres i la referència a aquesta escena passional és que vulguérem en el moment de la creació del nostre Judes afegir a la bossa el quadrat d'aquest autor.


Porta de la façana de la Passió de la Sagrada Família amb el Parenostre.

Que la Soledat de la Mare de Déu siga la seua companyia... Descanse en pau.