.

.

.

.
.


.

.
.
.

dissabte, 29 de març del 2014

La "Maderada" de la Mare de Déu de la Soledat de Cofrents és nomenada Festa d'Interés Turístic





Són ben escasses les celebracions festives dedicades a la Mare de Déu de la Soledat en les nostres comarques. Fora de les commemoracions de la Setmana Santa, han destacat les festes de Moros i Cristians de Castalla i les festes patronals d'Ondara. Potser la més interessant de les poquetes celebracions locals que podem trobar és la "Maderada" de Cofrents, una rogativa que té lloc en el matí del primer dissabte del primer cap de setmana de maig, i en ella es commemora la Mare de Déu de la Soledat. 

Aquesta festa està ara mateix d'actualitat, perquè acaba de rebre de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació la consideració de Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.



La romeria és l'única festa que s'hi celebra a terres valencianes que té com a protagonista el vell ofici de ganxer o raier -la gent que baixava els troncs des dels boscos de l'interior pels rius a les ciutats de la costa mentre els tripulava- , i es suma des de 2008 a la romeria que la gent d'aquest ofici i les seues famílies feien al pas de la fusta per Cofrents, que està datada almenys des de 1920.

Hui en dia, la celebració consisteix, sobretot, en una mostra d'aquest ofici. Els veïns van caminant des de la plaça de l'Ajuntament cofrentina, vestit com els antics ganxers, fins a l'àrea recreativa del riu Cabriol. Els participants en la mostra preguen a la Mare de Déu de la Soledat, reben una benedicció i, llavors, comencen a llençar els rais de troncs al riu. I sobre ells que naveguen per tornar al poble.

Vos passem un vídeo de la festa per tal que pugueu comprovar com és d'interessant. I ens alegrem molt que la Mare de Déu de la Soledat siga celebrada d'una manera tan bonica i amb tant d'interés etnològic com també històric i turístic.