.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimarts, 30 de març del 2010

El Via Crucis-Processó de la Confraria del Crist de la Palma



El passat Diumenge de Rams per la vesprada, després de la presentació del llibret infantil de la Soledat, els nostres confrares i confraresses que així ho desitjaren varen participar en el Via Crucis-Processó que organitza la Confraria del Crist de la Palma, que havia tingut la deferència de convidar-nos.

La Processó comptava enguany amb un seguit d'interessants novetats. La primera és la recuperació de les tradicionals Ròssegues que l'antic pas de les Arts Blanques treia al carrer en les seues processons. Se n'han fet dos, a imatge de la que encara conserva el senyor Roberto Belda i que ja ens va deixar als confrares de la Soledat per a l'exposició que, el 2004, commemorava el 60 aniversari de la imatge de la Mare de Déu en la seua Soledat. El tret principal d'aquestes ròssegues és el seu color, negre mat, que es diferencia de les més tradicionals del Pas dels Llauradors en el fet que aquestes darreres són negres brillants. Afortunadament ja no només són els Llauradors els qui mantenen el costum de les Ròssegues ontinyentines. A ells cal agrair-los profundament el seu interés pel manteniment i la seua estima. Així, des de la Confraria de la Soledat, volem felicitar els nostres germans del Crist de la Palma per la seua decissió d'apropar-se a allò tradicional, al seu propi patrimoni i a la nostra història. Encara que siga de manera testimonial, tornem a comptar entre nosaltres amb un element distintiu propi, elegant i identificador que, de manera simbòlica, s'acompanya de dos banderes altes, com les que tenim algunes confraries i que són d'origen gremial.
Esdevé així la Confraria un exemple d'actuació a seguir, atés que encara queden ròssegues i elements variats a recuperar. La nostra Confraria de la Soledat, que investiga actualment el procés de canvi de robes antigues propi, no té massa clar si arribà a desfilar amb ròssega o no, però tot i respectant el costum ontinyentí i amb la voluntat de fer-li homenatge, ha volgut afegir una ròssega mitjana al vestit del personatge bíblic de Maria Magdalena que s'estrenarà en la propera Processó del Silenci.


El Via Crucis, en què es duia el Crist a braç i coronat per una preciosa palma duta des d'un reconegut obrador d'Elx, transcorregué pels carrers del barri del Llombo amb bon oratge i fou acompanyat pel cor "Nou Orfeó", que estrenà un nom motet setmana-santer, obra de Quique Orquín.