.

.

.

.
.


.

.
.
.

divendres, 10 d’abril del 2009

La Processó del Silenci de 2009



La Confraria de la Soledat i la germandat "Cristo de la Expiración y Nuestra Señora del Patrocinio" celebràrem anit la nostra Processó del Silenci en companyia de totes les confraries i germandats setmana-santeres d'Ontinyent en el que era la seua huitena edició.

Enguany, les novetats que aportàvem al Silenci no eren moltes, però algunes d'elles eren ben visibles, com l'estampament dels nostres escuts en les teles de les tanques de la plaça de la Vila. Altres, si voleu, eren anecdòtiques per puntuals, com ara la substitució del pollastre metàl·lic del personatge de Sant Pere per un altre de real dissecat o la corona d'espines que dugué el personatge que arrossegava la creu, i que ens va ser duta fa poc temps des de la mateixa Via Dolorosa de Jerusalem.



La nostra satisfacció per la faena feta és ben gran. Són mesos de treball entre les dos confraries, de reunions, d'actualització del protocol establert, de renovació, que ara, amb l'assistència de tants confrares i confraresses com ens acompanyaren, amb la seua seriositat i silenci, ens és pagada amb amistat i germanor. I què dir de la resposta del públic? Esperàvem una gran participació, atesos els comentaris que havíem anat rebent, l'espectació que s'havia creat i la gran presència de gent que havia tingut el Dimecres Sant la processó de la Sexta Estació. Però les previsions van quedar totalment curtes. Va ser d'allò més emocionant el comprovar que tot el recorregut es trobava de gom a gom, amb moments com la Plaça de la Vila, el Carrer Major de la Vila i el Callarís en què ens sentírem fins i tot desbordats. El comportament del públic, col·laborador sempre, i d'allò més respectuós, és d'agrair i volem agrair-lo. Tal comunió establerta entre participants i públic és de destacar, ja que fins i tot engrandia l'espectacle amb les tantes vivències personals que es produiren. Després, en la xocolatada, la gran quantitat de gent agombolada davant de la casa de la Soledat va ser impressionant...



Només un punt pogué enfosquir la bella nit, i fou el desmai d'una persona del públic al pas de la Soledat al cantó de la Casa del Balcó Llarg, al Carrer Major de la Vila. La perícia dels portadors de la Soledat, que fins i tot feren enrere el pas per facilitar l'eixida de la senyora, va ser molt destacable. La cosa quedà en esglai i anècdota en recuperar-se la dona dins una casa del veïnat que la va acollir immediatament. Bé sabem com és d'oberta i solidària la gent de la Vila. Fora d'això, hi hagué de nou crítiques pel retard en el començament de la processó, motivat per la llargària del Via Crucis de la parròquia de Santa Maria i de la qual cosa, les confraries organitzadores no són responsables en absolut. Així i tot, demanem disculpes al públic assistent i assegurem que, en properes edicions, treballarem per tal d'evitar les molèsties i assegurar-ne la puntualitat.



Volem agrair, així mateix, la participació del nostre consiliari, el rector Melchor Seguí, i com no, del pare Fernando Fuertes, que ens volgué acompanyar en el Silenci. Fou també per nosaltres un honor que ens acompanyés, com a portador d'una crossa amb la Soledat, el pregoner de 2009, el senyor Manuel Requena.



Així mateix, també agraim el paper responsable i professional dels tants fotògrafs que vulgueren plasmar la nostra desfilada i també dels mitjans de comunicació que s'aproparen al Silenci per difondre'n el seu esperit i ho feren amb gran respecte.

I gràcies als Confrares i les Confraresses de les germandats i confraries ontinyentines i també als nostres associats. L'èxit i l'emotivitat del Silenci són cosa d'ells, dels que programen, dels qui posen les teles i tanques i dels qui les arrepleguen, dels qui preparen el xocolate i les mones i dels qui els serveixen, dels timbalers, dels penitents, dels personatges, dels portadors... Podeu estar segurs que les dos confraries organitzadores ja estem il·lusionades en tornar a veure en la nit de Dijous Sant la Soledat i el Crist de la Misericòrida en els carrers de la Vila, i que treballarem per millorar encara més la novena edició del Silenci, que serà, el 2010, ben especial perquè commemorarà els 400 anys de la Lloable Confraria de la Soledat.




(fotografies de Daniel Alfonso)