.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimarts, 1 de març del 2011

Arriba la Vella Quaresma 2011. Un homenatge de la Soledat d'Ontinyent a Enric Valor i la seua obra


Enguany de nou, i ja en fan un bon grapat, la Confraria de la Soledat d’Ontinyent, ha realitzat una nova edició de “La Vella Quaresma”, el tradicional calendari quaresmal valldalbaidí que compartim també amb tantes altres comarques.

Per a nosaltres s’ha convertit en tot un símbol propi que esperem amb moltes ganes. És la primera ocasió en el cicle anual de la Setmana Santa que la Confraria organitza una activitat, és oberta a tot el món i, a més, va destinada –especialment- al món infantil. Per això mateix ens hem esforçat cada any en variar la tradició i anar presentant-vos una figura de la Vella diferent, fent-la més simpàtica i divertida del que hem heretat, i sempre sempre hem quedat ben contents.

Enguany conclourem els actes del 400 aniversari de la històrica Confraria de la Soledat. L’any passat, la Vella Quaresma ens va voler obsequiar per tal motiu amb un pastís ben bo..., però enguany el que ens porta són un altre tipus de dolços per acabar la celebració: són llibres. Ve a llegir-nos les Rondalles que el senyor Enric Valor va escriure tot arreplegant contalles que anava escoltant als nostres pobles veïns. Així, la nostra entitat vol sumar-se a les tantes iniciatives que commemoren enguany el centenari de l’escriptor de Castalla, a qui en la Vall d’Albaida tenim com a propi i tant estimem.

Per això mateix, els peuets de la Vella Quaresma enguany representen algunes d’aquelles famoses “Rondalles Valencianes”. Hi podreu trobar, si vos fixeu, la pota de la rabosa que va enganyar el corb, l’espardenya del ferrer de Bèlgida, un dels tentacles de la Mare dels Peixos, la pota del Pollastre de festes, les supermodernes botes d’Esclafamuntanyes, la peüngla del Dimoni Fumador i una bella sabata d’Abella... Quines històries tan màgiques i tendres, veritat? I tan nostres... I junt el tradicional abadejo que ens du la Vella per a vore si ens el canvia per les graelles carnestoltenques, trobarem també alguns dels elements més coneguts de la iconografia del senyor Enric Valor.

A totes estes coses fa referència el verset que acompanya la Vella, i que fa així...

La Quaresma és prou sabuda i li agrada molt llegir
i ho està passant genial amb tant riure, amar, patir...
Va llegint i aprén la gràcia de les terres on vivim
i coneix velles memòries, més dolces que no el raïm.
Entra a coves, passa serres, va guanyant molt bons amics
i veu com els nostres pobles són antics i ben bonics.
Aprén més costums i dites, més paraules i camins
de vora de casa nostra, que amb estima guarda dins.

El que aprén li sembla màgic, és un món ric i bonic:
el d’un senyor de Castalla que per nom duia el d’Enric,
de cognoms Valor i Vives, home bo i genuí
que Rondalles divertides replegà d’ací i d’allí.
Ara faria els cent anys i Quaresma, que és complida,
mentre convida a tonyina i amaga la carn bollida
ho celebra amb forta crida. Un bon rogle ací fareu
i d’històries saboroses un grapat escoltareu.

Enguany, cada peu que porta és estrany i divertit:
els d’alguns dels personatges de les Rondalles que hem dit.
Qui durà tan bona bota? Tanta pota, què serà?
Qui treballa amb espardenyes? Eixa abella punxarà?
Una peüngla amb mal fum? Els tentacles d’un embruix?
Ja sabeu, pinteu amb ganes i retalleu el dibuix.
El pengeu el dia de Cendra d’un vidre vist del carrer
i cada cap de setmana li arrenqueu el peu sobrer
En ser la Florida Pasqua, que ve molt tardana enguany,
la cremeu, fum de rondalla ben feliç serà, sens dany...



Com funciona la Vella Quaresma?

Si vos fem arribar ara la Vella Quaresma, tan abans del Carnestoltes, és simplement per tal que tingueu temps a rebre-la a casa vostra i a les diferents escoles.

Quan s’acabe el Carnaval i arribe el Dimecres de Cendra, que este 2011 serà el 9 de març, caldrà que la pinteu, la retalleu i deixeu un espai tallat entre cada peuet. Cal penjar-la d’un vidre que done cap a fora de la casa.

Després, en arribar el cap de setmana primer de la Quaresma, podreu anar arrencant-li el peuet que més vos abellisca. Guardeu el quadre que vos adjuntem i que indica quants peuets cal que aneu llevant, més que res per si vos descompteu...

Si l’useu a l’escola, en arrencar l’últim peuet ja estarem en vacances, però si ho feu a casa, recordeu que l’últim peu cal tallar-lo el dissabte 23 d’abril, la Nit de Glòria, i que després, és costum trencar o cremar la figureta.

Si esteu a Ontinyent eixa nit, la Confraria de la Soledat vos convida a vindre amb nosaltres a la Nit dels Panderos. Pugeu a la plaça de la Vila i allí cremarem tots junts les nostres Velles Quaresmes i, en tocar a Glòria, recorrerem els carrers del barri de la Vila amb els nostres panderos, els xiulitets, les matraques i tot l’arsenal de sorolls amb què acostumem a celebrar l’arribada de la Pasqua Florida!

Quanta Quaresma!

Enguany, el ninot de la Vella Quaresma, i el text que l’acompanya, ham sigut creats de nou per Sergi Gómez i Soler, macip de la Soledat. I com a novetat, s’estrena en la preparació de la pàgina que repartim el dissenyador Juanjo Alcaide. La Confraria ha fet una tirada de 4.000 exemplars en paper que seran repartits en els pròxims dies per tots els col·legis d’Ontinyent, i també per aquells de la Vall d’Albaida que ens la sol·licitaren. Enguany, hem reduït el nombre de Quaresmes en paper perquè estem potenciant la seua distribució digital. Hi ha molta gent, i de moltíssims llocs i de molt lluny, que es baixa d’internet la nostra figureta per a usar-la en col·legis, instituts, associacions... Arriba a llocs que no imaginaríem mai i que, quan ens ho fan saber, ens omplen d’alegria.

Així, la podeu trobar directament al nostre blog (http://soledatontinyent.blogspot.com) i al nostre compte de Facebook. I també en altres blogs amics i en revistes i periòdics que ens volen ajudar i que també fan perquè arribe quan més lluny millor.

I justament per això, vos tornem a fer una bona proposta. Si és el vostre cas eixe de baixar la Quaresma d’internet, vos demanem que, per favor, ens ho feu saber enviant-nos un missatge o una imatge de com la treballeu per tal que quede constància. Nosaltres ens comprometem a penjar del blog tot allò que ens envieu. Val? El nostre correu és el següent: soledat_ontinyent@hotmail.com

Esperem que vos agrade la iniciativa i que vulgueu que la Vella Quaresma vos acompanye durant l’espera de la Setmana Santa.