.

.

.

.
.


.

.
.
.

dissabte, 30 de gener del 2010

Acaba l'Any Amades


El passat dia 17 de gener, justament la diada de Sant Antoni el del porquet, la festa més celebrada pels valencians, es clausurava l'any que aquelles persones i entitats que estimem la nostra cultura popular hem dedicat a la memòria de l'insigne folclorista Joan Amades i Gelats. Ha sigut un any, especialment a Catalunya, on Amades centrà la seua faena d'investigació, però també a les Illes Balears i a València (terres que també estudià Amades), amb un gran nombre d'actes, exposicions i festes que no només han aprofitat per fer conéixer la persona i la molta faena de recopilació i d'explicació sobre la cultura d'arrel tradicional que va fer Amades sinó que també ha servit perquè reflexionem sobre el fet mateix d'eixa cultura, els origens, l'evolució, la realitat actual i les possibilitats de futur.

La nostra Confraria, des de la nostra molta intenció i escassa possibilitat, ens hem afegit a la commemoració, com han fet moltes altres persones particulars de la nostra comarca i també institucions com ara l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida. Hem donat difusió als actes a través del nostre blog i fins i tot hem afegit el logotip commemoratiu a l'edició de la nostra Vella Quaresma de 2009. Una edició que, gràcies als amics de Joan Amades arribà més lluny encara que en ocasions anteriors.

Les reflexions que es fan en el manifest que es va llegir el dia 17 de gener d'enguany, i que vos reproduïm, són molt vàlides per a les terres del Principat de Catalunya, però potser no tant per a les comarques Valencianes, atés que el nostre nivell de coneixement sobre la cultura popular, les relacions entre entitats que la mantenen viva o l'estudien i la consideració social del folclore van molts anys per darrere. No hi ha cap tipus de protecció cultural real ni efectiva, ni facilitadora d'intercanvis ni de difusió a nivell comarcal i autonòmic, i la crisi econòmica per què passem sembla impossibilitar més les voluntats. Però tal i com diu el manifest, cal lluitar per la renovació i el coneixement de la cultura popular, perquè és la base certa de la nostra pròpia manera de ser.



El senyor Pere Cañellas, President de l'Associació Cultural Joan Amades, ens ha fet arribar la següent carta amb motiu de la finalització de l'homenatge.

"Benvolguts amics i amigues de la cultura popular.
Aquesta darrera setmana hem finalitzat l’Any Amades i el cel s’ha cobertde blanc amb l’enlairada de globus que des de molts indrets del nostre país s’han afegit a aquest darrer homenatge al nostre estimat folklorista.

Ho dic amb aquella barreja de sentiments que tens quan saps que l’esforçha pagat la pena. Moltes heu estat les persones i entitats que ens heu ajudat a fer camí amb el vostre alè i suport. Vull agraïr-vos molt sincerament l’ànim i l’empenta que tant des de dins del territori com de terres llunyanes ens heu donat amb les vostres adhesions, les vostres sol·licituds i els vostres comentaris que han anat fent que la nostra feina, com la de l’Amades, fos tasca de pais sense grandil·loqüencies però també sense defalliment.

Hem acabat l’any d’homenatge amb uns registres que ni amb les previsionsmés optimistes podriem haver imaginat: l’exposició la Memòria del Poble ha estat visitada per més de 23.000 persones en el transcurs de 38 itineràncies a ciutats i viles. Més de 212 actes s’han adherit formalmenta la nostra crida. La nostra web ha registrat el suport de més de 500 entitats , més de 400 de particular, i mes de 130000 visites.  

A tots plegats, MOLTES, MOLTES I MOLTES GRÀCIES… Gràcies perque ens heu acabat de convèncer que la tasca de divulgació deles nostres més preuades tradicions culturals paga la pena dedicar-hi tots els esforços, i que el missatge i obra Joan Amades és mes vigent que mai .

Pere Cañellas
President Associació Cultural Joan Amades."