.

.

.

.
.


.

.
.
.

dimarts, 3 de març del 2009

Article oficial del Clavari de la Soledat en el programa d'actes 2009






Un any més


Article oficial del Clavari de la Confraria de la Soledat
en el programa d’actes de 2009.


Sí, un any més, però un any més de molt de profit, de feina intensa per part dels nostres confrares i confraresses, en què arribem als deu anys d’existència de la Confraria tal i com hui l’entenem, de l’últim dels molts començaments que ha tingut la Soledat d’Ontinyent.
Encetàrem l’any amb una remodelació de la nostra Junta Directiva, que fins aquell moment era formada pel Clavari, el Sots-President, el Síndic i el Majordom. S’afegí el Germà Major i el Macip i set vocalies més, atesa la necessitat que se’ns presentava davant l’augment tan considerable dels components de la Confraria de distribuir i compartir la càrrega organitzativa i de responsabilitat.

L’any 2008, tinguérem diverses responsabilitats pel que fa a la Setmana Santa ontinyentina. En primer lloc, ens pertocava la creació del cartell anunciador, del qual estem molt satisfets. La seua confecció anà a càrrec d’una dissenyadora local que no va voler que el seu nom es fera públic, i que va considerar el seu treball com un obsequi per a la Confraria. La presentació del mateix, així com del programa, va anar a càrrec de la nostra confraressa Francisca Barahona, llicenciada en Periodisme, que tingué una excel·lent actuació.
Altre dels reptes fou el buscar una solució al problema que ens plantejava la nostra pàgina web, creada fa a penes quatre anys. Com que no es podia actualitzar per problemes tècnics, i davant la necessitat d’este mitjà per la comunicació amb els nostres associats, col·laboradors i amics, pensàrem en realitzar un blog que inclou tot el material que presentava la pàgina, amb una actualització constant de notícies, enllaços i fotografies.


Moltes de les activitats comunitàries de la Confraria ha sigut més fàcil el poder realitzar-les gràcies a la cessió que hem rebut d’una seu social. Es tracta del primer pis de la casa del carrer Església 16, propietat de les Germanes de la Caritat. Molt gustosament, esta institució ha volgut col·laborar amb la nostra associació. Des d’ací, volem reiterar a la congregació el nostre més sincer agraïment per la seua ajuda. En esta nova seu, hem pogut realitzar diversos sopars i dinars, com ara el de la baixada de la Mare de Déu, o també el del Diumenge de Rams, al qui assistim després d’acudir als actes de la Parròquia de Santa Maria.

També va tindre una gran rellevància per a nosaltres el fet que el Pregoner de la Setmana Santa de 2008 eixira de la nostra Confraria. Alfred Bernabeu va fer un molt interessant repàs històric de la nostra commemoració passional sense defugir la seua vessant actual i recordant la Confraria a la què pertany, a qui guardà un lloc molt especial.

En arribar la Setmana Santa, vam voler participar en aquelles processons que els nostres germans de les altres confraries van organitzar. Ens vam fer presents en la processó de la Sexta Estació en una gèlida nit del 19 de març per acompanyar la Santa dona Verònica i la Santa Faç. Novament, volem agrair a la Germandat de la Santa Faç el fet de comptar amb nosaltres per ser partíceps de la seua processó.

El dia de feina i d’emoció més intensa per a la nostra Confraria és el Dijous Sant, que organitzem amb els nostres germans de l’Expiració i el Patrocini. És una processó molt treballada perquè són moltes les coses a tenir en compte i a punt per tal que tot isca com desitgem. No pot faltar el nostre agraïment a Juan Torres per facilitar-nos les excel·lents fotografies que acompanyen la informació que editem sobre el Silenci. A Déu gràcies que l’oratge ens va acompanyar, malgrat la frescor de la nit. L’assistència de públic va ser, com sempre enorme i el seu comportament silenciós exemplar. L’any 2008 quedarà entre nosaltres com l’any en què ens acompanyà per primera vegada en la nostra desfilada la Confraria de la Soledat de Bellreguard (la Safor) i, com no, la primera ocasió en què, tot i rememorant la nostra relació secular amb l’Ajuntament d’Ontinyent, la nostra Alcaldessa, Maria Lina Insa Rico, respongué a la nostra petició formal i convit i accedí a presidir el “Pas de l’Ajuntament”, la Confraria de la Soledat, en el Silenci. Li agraïm profundament la seua deferència.

Per tal de concloure la processó, comptàrem amb una excel·lent novetat: La interpretació del motet “Flor de Soledat” que ha escrit la compositora ontinyentina Mila-Rosa Molina i que ha estat obsequiat a la Confraria pel nostre Macip. Va ser interpretat amb l’autora a l’orgue de l’església de l’Assumpció i sota la direcció del mestre Saül Gómez.


El divendres de matí, és el moment de retirar les tanques i teles de la plaça de la Vila i, de vesprada, de preparar la Processó del Sant Soterrament. En ella, la nostra confraria és ben esperada, atés que els nostres infants, amb tota la formalitat del món, reparteixen més de quaranta quilos de caramels entre el públic. És tot un goig el silenci que s’escolta al pas de la Mare de Déu en la seua Soledat, amb la gent dempeus, respectant el seu caminar...

I encara queda el Dissabte Sant, amb el sopar de cloenda en la seu de la Confraria, amb els panderos preparats, i les matraques i els tambors, i com no, amb les imatges de la Vella Quaresma a punt de cremar. Vam fer una nit d’alegria per a celebrar la Resurrecció, enguany un poc més endarrerida en el temps...

I el Diumenge de Pasqua, encara volem destacar la presència d’un bon grup de Confrares de la Soledat en la Processó de la Glòria. Una vegada més, amb la voluntat d’engrandir un acte de la nostra Setmana Santa.

Esperem que este any de 2009 ens duga també l’alegria de la participació i la fraternitat que ha caracteritzat la nostra associació en estos deu anys i que ens ha fet créixer d’una manera tan amable i pausada com interessant.



Salvador Sanchis i Ferri

Clavari de la Lloable Confraria de la Soledat d’Ontinyent


Les fotografies que acompanyen aquest article són obra del confrare José Vicente Garcia Torró